knop-bellen knop-mailen knop-route

Bibliotheek

Addison

Algemeen
De Ziekte van Addison ontstaat ten gevolge van een onvoldoende werking van de bijnierschors. De bijnieren zijn, zoals de naam al zegt, orgaantjes in de buurt van de nieren. De buitenrand van zo'n bijnier heet de bijnierschors. Deze schors produceert de bijnierschorshormonen zoals de zogenaamde mineralo- en corticosteroïden. Deze hormonen zijn nodig om het lichaam goed te laten functioneren bij inspanning en stress en zorgen voor een goede mineralen- (o.a. natrium, kalium en chloor) en vochthuishouding. Als de bijnierschors onvoldoende werkt ontstaat een tekort aan natrium en een overmaat aan kalium in het bloed. Als reactie daarop stijgt het kaliumgehalte. Een te hoog kaliumgehalte heeft op zijn beurt een negatief effect op de hartfunctie. Het tekort aan natrium leidt tot vochtverlies en een daling van de bloeddruk en een slechte circulatie met alle gevolgen van dien.

Lees meer: Addison

Allergie

Algemeen
Een allergie is een overdreven sterke reactie van het afweerapparaat op stoffen van buitenaf. Normaal reageert het afweersysteem na een eerste contact met vreemde stoffen met het aanmaken van afweerstoffen en afweercellen. Op die manier is een lichaam in de toekomst bestand tegen die invloeden van buitenaf. Heel veel afweerprocessen verlopen zonder dat mensen of dieren dat zelf in de gaten hebben. De bedoeling is dan, dat bij volgende contacten het lichaam de verdediging al paraat heeft tegen belagers van buitenaf. Bij volgende contacten zou er dus niets moeten gebeuren. Bij allergie patiënten gaat het hier echter mis. Het afweer apparaat gaat paniekerig reageren en er volgt een heftige reactie van bijvoorbeeld de huid. Die reactie bestaat uit een productie van stoffen die leiden tot een ontsteking en het optreden van jeuk. Een stof dat een allergische reactie teweeg brengt noemen we een allergeen.

Lees meer: Allergie

Anaalklieren bij de hond en kat

Anaalklierproblemen komen vaak voor. Meestal is er sprake van jeuk in de buurt van de staart, die zich kan uitbreiden over het hele lichaam.
De problemen zijn goed te behandelen, maar in hardnekkige gevallen kan een operatie de aangewezen weg zijn.


Algemeen
De anaalklieren zijn twee kleine geurkliertjes die in de sluitspier van de anus ingebed liggen. Het zijn kleine zakjes van ongeveer één centimeter doorsnede, die via een afvoerkanaaltje, een opening hebben naar de anus (op 4 uur en op 8 uur).Bij de voorouders van onze honden en katten gaven ze de ontlasting een speciaal geurtje. Hiermee werd het territorium afgebakend. Door het passeren van de ontlasting worden de kliertjes normaliter leeg gedrukt. Bij onze huishonden en katten is deze geurfunctie grotendeels verloren gegaan. De kliertjes zijn er nog wel en kunnen voor veel overlast zorgen door overvuld en/of ontstoken te raken.

 

Lees meer: Anaalklieren bij de hond en kat

Arthroscopie

Algemeenarthroscopie
Voor de diagnose en behandeling van elleboogproblemen en sommige schouderproblemen is de arthroscopie de belangrijkste. Uit vergelijkende studies tussen radiografische(=röntgenfoto’s) en CT-bevindingen enerzijds en arthroscopische bevindingen anderzijds, bleek dat de arthroscopie de nauwkeurigste techniek was. Met een negatieve röntgenfoto en een negatieve CT, konden we via de arthroscopie toch nog een fragment (=los stuk bot) ter hoogte van de processus coronoideus waarnemen. Arthroscopie verbetert de vooruitzichten aanzienlijk omdat op dat moment nog geen arthrose(=slijtage van het gewricht) aanwezig is. Arthroscopie blijkt dan ook aangewezen bij elke jonge hond met klinische elleboogproblemen, zelfs indien radiografisch geen afwijkingen te zien zijn. Ook een degeneratie van de bicepspees in het schoudergewricht is alleen arthroscopisch met zekerheid te stellen.

Een arthroscopische verwijdering van de fragmenten kan aansluitend op de arthroscopische diagnose gebeuren. Hiervoor zijn kleine maar sterke instrumenten nodig vanwege de beperkte gewrichtsruimte.

Lees meer: Arthroscopie

Artrose bij de hond

Algemeen
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening, waarbij er onherstelbare veranderingen aan het gewrichtskraakbeen (= bekleding van de botuiteinden) en het bot ontstaan. Het gewrichtskraakbeen raakt beschadigd (kan zelfs verdwijnen) en aan de gewrichtsranden treedt extra botvorming op. Het komt niet alleen bij de hond, maar ook bij de kat voor!

Lees meer: Artrose bij de hond

Artrose bij de kat

Algemeen
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening, waarbij er onherstelbare veranderingen aan het gewrichtskraakbeen (= bekleding van de botuiteinden) en het bot ontstaan. Het gewrichtskraakbeen raakt beschadigd (kan zelfs verdwijnen) en aan de gewrichtsranden treedt extra botvorming op. Het komt niet alleen bij de hond, maar ook bij de kat voor! 

Lees meer: Artrose bij de kat

Waar bent u naar op zoek?