knop-bellen knop-mailen knop-route

Ontwormingsschema

Algemeen
Het is voor uw dier maar vooral voor u erg belangrijk uw hond/kat regelmatig te ontwormen met een goed ontwormingsmiddel, zoals Drontal®, Milpro® (tabletten), Profender® (pipet voor de kat) en Vitaminthe® (pasta). Wormen zijn namelijk erg besmettelijk voor de mens (met name voor kinderen).

Omdat je vaak niks aan de buitenkant of in de ontlasting van de wormen ziet blijven ze vaak onbehandeld en zijn er dus nog heel veel volwassen honden die wormen hebben. Ook andere diersoorten uit de omgeving van je hond (ratten, muizen etc.) verspreiden besmettelijke wormsoorten. Heel soms zie je de volwassen wormen. Deze produceren heel veel eitjes (wel zo'n 200.000 per dag) die via de ontlasting verspreid worden en die eitjes kun je weer niet zien. Bij jonge dieren en dieren met een wat lage weerstand kunnen wormen allerlei problemen geven zoals vermageren, diarree, braken, een doffe vacht of hoesten.

Verspreiding
Honden en katten krijgen de eitjes via de mond binnen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door likken aan de vacht of eten van de grond. Pups kunnen ze ook binnenkrijgen met de moedermelk of zelfs al voor de geboorte in de baarmoeder. Mensen kunnen besmet raken bij bijvoorbeeld het spelen in een zandbak, de tuin of het plantsoen. Je neemt de eitjes zo aan de schoenzolen mee naar binnen. Ook het eten van slecht gewassen groente kan een infectie veroorzaken. Daarom moeten alle pups en volwassen honden regelmatig ontwormd worden om te grote besmetting te voorkomen. Het ministerie van volksgezondheid heeft dit zelfs bepaald: minimaal 4x per jaar ontwormen met een deugdelijk middel.

Ontwormingsschema
Onderstaande, algemene schema's geven aan wanneer uw huisdier ontwormd moet worden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het middel dat u wilt gebruiken en de mate waarin uw dier in contact komt met andere dieren en dus wormen.

Leeftijd van uw hond

2 weken

4 weken

6 weken

9 weken

12 weken

Daarna maandelijks ontwormen tot een half jaar leeftijd.

Na het eerste jaar elke 3 maanden.

 

Leeftijd van uw kat

4 weken

6 weken

9 weken

12 weken

Daarna elke maand ontwormen tot een half jaar leeftijd

Na het eerste half jaar elke 3 maanden ontwormen. 

 

Uiteraard zijn er uitzonderingen. Heeft u een kat die veel muizen vangt of een hond die van alles op eet, dan is het aan te raden maandelijks te ontwormen. 


Waar bent u naar op zoek?